Deeleconomie: wat waren de trends afgelopen jaar?

Lieven D’hont houdt als ondernemer in deeleconomie een vinger aan de pols van deze groeiende sector.


De vijf belangrijkste trends van 2020.

1. Meer organisaties en bedrijven zetten in op gedeeld gebruik van producten.

2. Verschillende bedrijfsmodellen zitten in test- of opstartfase.

3. Producenten maken robustere producten als ze voor gedeeld gebruik bestemd zijn.

4. De sector van de deeleconomie professionaliseert.

5. De opschalingsfase is begonnen.


Afbeelding van anncapictures via Pixabay.


Peerby: van radicale vernieuwer naar gevestigde waarde?

In 2015 riepen de sociale innovatiefabriek, De Standaard en Radio 1 Peerby uit tot de radicale vernieuwer van het jaar. Toen was Peerby een gratis app om producten te lenen van je buren. Na een jaar sloten 20.000 leden aan, maar het bedrijfsmodel bleek niet duurzaam. Begin 2020 startte Peerby met een betalende versie: lenen en huren met een abonnement. Dat lidmaatschap komt met een garantie. De uitgangspunten waar Peerby ooit mee startte (vertrouwen, en mensen helpen elkaar graag) blijven de basis van hoe het platform werkt. Peerby sluit dit jaar af met een nieuwe investering van €500.000 en zicht op een break-even punt midden volgend jaar.


Een digitale reuzensprong: online huurknop naast koopknop?

In het ‘corona-jaar’ braken webshops alle records, maar met nog altijd veel nadruk op bezit. Het leek wel of we dit jaar plots meer spullen nodig hadden. Veel van die omzet verdween helaas naar het buitenland en vooral naar enkele enorm kapitaalkrachtige e-commercebedrijven. Uit de digitale sprong leerden we ook dat magazijnmedewerkers en koerierdiensten dikwijls in slechte omstandigheden werken om de platformeconomie te laten boomen. Het is nu zaak de e-commerce te verduurzamen, onder meer door een online huurknop naast de koopknop in de webshops.


UGent Deelt: boeken, lesmateriaal en kotgerief.

Het Centrum van Duurzame ontwikkeling van de UGent wil studenten en medewerkers lesmateriaal, boeken en kotgerief laat hergebruiken. Het lanceerde daartoe een tender voor de ontwikkeling van een programma. Dit past in een bredere visie waarin de UGent wil inzetten op meer gedeeld gebruik van materialen tussen studenten en medewerkers. De grote organisatie wil onderzoeken of de aankoop van nieuw materiaal altijd wel nodig is en of huren en gedeeld gebruik een optie zijn. Dit moet ook leiden tot meer samenwerking onderling.


Ook bedrijven ontdekken delen.

Quares, een beheerder van bedrijventerreinen, wil via een app bedrijven producten laten delen. In deze pilot zetten ze sterk in op het verbinden van de leden en de samenwerking op het platform. Ze willen voor de aangesloten bedrijven kosten besparen, meer return on investment halen en ze duurzaam, circulair laten samenwerken (zie link onderaan).


Moeilijk jaar voor autodelen.

Autodelen heeft een extreem moeilijk jaar achter de rug. Zo mikte de stad Gent op 20.000 autodelers in 2020, maar bleef ze steken op 14.500. De autodeelsystemen zagen hun inkomsten fel dalen door de ongeziene daling van het aantal gereden kilometers. De overheid sprong bij met €460.000 om autodeelorganisaties te ondersteunen. Dégage (300 wagens en 3.000 gebruikers) kreeg geen steun omdat ze geen eigen wagens hebben. Cambio (872 wagens en 25.000 gebruikers) werd ook uitgesloten omwille van deoverheidsparticipatie. Twee van de meest impactvolle organisaties moesten het dus zonder steun redden. Een pre-corona-bevraging bij meer dan 4.000 respondenten leerde wel dat er een groot potentieel is voor particulier autodelen (+40% gebruikt de tweede wagen niet meer dan drie keer per week en 50% rijdt jaarlijks minder dan 10.000 km met zijn wagen). Samen met Test-Aankoop ontwikkelde autodelen.net een handige autodeelcalculator die je snel leert hoeveel je kan besparen (zie link onderaan).


Sector van hergebruik werd onderschat.

In de sector van hergebruik zagen we ook enkele belangrijke trends. Ovam berekende dat slechts 28% van de aankopen in Kringwinkels een vervanging is van een nieuwe aankoop, maar daarnaast toonden ze wel aan dat de markt van hergebruik veel groter is dan tot nu toe gedacht. Tel 2ehands.be, Vinted.nl en sociale mediaplatformen zoals Hoplr en Facebook samen, dan stemt het hoopvol dat doorverkoop of hergebruik een grotere sector blijkt dan eerst gedacht.


Van Kringwinkel naar materiaalbibliotheek?

Een belangrijke trend is dat producenten in deeleconomie betere producten gaan maken, waardoor we minder weggooien. Als deze trend zich zo verder zet, zal er hierdoor veel minder werk zijn voor de sociale werkplaatsen van de Kringwinkels. Meer en meer kringloopwinkels denken luidop na om ook producten te gaan verhuren. Wie weet worden Kringwinkels echte ‘materiaalbibliotheken’ en vinden ze zichzelf heruit. De kringloopwinkels zijn bij uitstek goed geplaatst, want ze hebben een dekkend netwerk in Vlaanderen in dichtbevolkte buurten, voldoende ruimte, een goed georganiseerde herstel-, reinigings- en onderhoudsdienst met opgeleide medewerkers uit de sociale economie.


Ook Ikea experimenteert met deeleconomie.

Ikea geeft sinds december tot 50% van de aankoopwaarde terug voor meubelen die je niet meer nodig hebt. Het bedrijf experimenteert met nieuwe bedrijfsmodellen die commercieel haalbaar en schaalbaar zijn. Het is een duidelijk signaal dat ook grote bedrijven interesse tonen voor de circulaire economie.


Decathlon: de Spotify van de sport?

Ook Decathlon is goed geplaatst om snel in de huurmarkt te stappen: magazijnen vol materiaal en een eigen onderhouds- en hersteldienst. Het bedrijf experimenteerde al met de app ‘Decashare’ in Nederland, en gaat nu in Gent een stap verder. Veel producten zijn niet enkel meer te koop maar ook te huur. Met een abonnement van €5 per maand kan je producten voordeliger huren. Wie het product niet meer nodig heeft, brengt het terug naar de winkel. Het bedrijf We Play Circular beheert de producten en probeert om een rendabel model neer te zetten volgens de missie van Decathlon ‘Sport toegankelijk maken voor iedereen’.


Links:


***


Over mezelf:


Ik ben ondernemer in deeleconomie. Mijn missie is mensen en bedrijven aanzetten tot gedeeld gebruik van producten. Dat is één van de oplossingen voor overmatige consumptie. Ik ben onder meer de oprichter van Freefloat, een beheerplatform voor producenten van deelproducten. Ook ben ik de bezieler van het deelplatform Peerby.be, dé referentie voor gedeeld gebruik onder particulieren.


Meer trends en inzichten over deeleconomie? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via de website of contacteer mij via onderstaande contactinfo.


***


Contact:

Lieven D’hont

0476787533

Lieven@Peerby.be